Něco o grilování

Pokusím se tu přiblížit něco málo ze svých zkušeností o grilování . Začal bych asi nejdříve tím , na čem a jak vlastně grilovat . Tady už na začátku potěším asi všechny co si myslí jak musí mít obrovský a drahý gril a že bez toho to nejde a pod . Opak je pravdou . Pokud si chcete opravdu užít grilovačku a na vašich steacích si opravdu pochutnat , zapomeňte na všelijaké elektrické , plynové grily a soustředte se na naprostou klasiku a to je dřevo a dřevěné uhlí . Na tento případ koupíte již parádní gril a více jak 1500kč za něj dávat nemusíte a to si ho kupujete jen pro své pohodlí protože jinak by vám vlastně stačilo ohniště a mřížka , kus alobalu a tak . Prosím nerad bych aby jste všichni vy co máte doma právě grily plynové nebo elektrické pojali situaci za ztracenou a v žádném případě nechci ani soupeřit s tím jak parádně se na těchto grilech griluje . Samozřejmě že to také jde , ale já se tu bavím o pošušnání a opravdovém grilování .

Příprava grilu

Pokud jste se tedy rozhodli jít cestou klasik gril musíte si řádně připravit ohniště a to není práce na dvě minuty . Je třeba nejdříve udělat základ na dřevu a v momentě kdy máte již dostatek žhavého v tomto případě lepší více než méně tak začnete přihazovat dřevěné uhlí . Ani v momentě kdy jste již přihodily dřevěné uhlí ještě nesmíte uspěchat přípravu a tak musíte dát ohništi čas než si vytvoří z dřevěného uhlí pěkný žhavý základ . Celou dobu nechte pěkně v tom žáru mřížku na gril at se vám pěkně vypálí a když se vám základ ohniště začne uklidňovat tak jí sundejte a pěkně jí promažte hřbetním sádlem . Pozor ať se nespálíte cha . Na takto připraveném základu ugrilujete prakticky celou grilovačku aniž by jste museli jakkoli vehementně přitápět protože žár vydrží opravdu dlouho . Z prvopočátku vždycky začínejte spíše s těmi jakože třeba horšíma kouskami na gril jakože zkušební ochutnávka . Na té zjistíte jak dalece je pak třeba na konci dosolit a nebo dokořenit a hlavně si ty parádní kousky nespálíte . Ano steaky se mají dělat na rozpáleném ale všeho s mírou jak se říká . Pokud jste si připravily na gril třeba i zeleninu tak tu si nechávejte také až postupem času lépe se vám udělá , v tomto případě prostě nic neuspěcháte a aby jste z celého procesu měly opravdový zážitek tak je prostě důležité obětovat nějaký ten čas tak to je . Můžete si z kraje pomoct třeba i alobalem na grilování aby jste si masíčko nespálily . Gril rozpálený ano ale maso nepokládejte na přímý oheń a zkraje když to fajruje (fajruje myslím jakože je to rozpálený ne přímý oheň ) musíte rychle otáčet , ono se to po chvilce uklidní a dostane se to do provozní teploty to samy uvidíte .

Maso na gril a kořenící směsi , marinády

V tomto případě fantazie mezí nebere . V první řadě je třeba mít hodící se parádní masíčko na gril . Od toho jsem tady já Váš řezník.cz . Asi by jste se divili jak nesmírně důležité je pro jaký kousek šáhnout , ale můžete jít cestou akce v kdejakém márketu ale pak si nebědujte .

Mé nejoblíbenější masíčko na grilu je asi , nebo ne asi ale určitě – vepřový bok , kuřecí stehenní steak , a pokud bych šahal pro krkovičku nebo kotletku tak sekanou s kostí . Dále pak v kolínko připravené na grilu tak určitě alobal a nebo je tam varianta koleno povařit skoro do mněka , nechat vystydnout po té nakořenit a dogrilovat . Vepřová žebra začít určitě alobal a po té když vyndáte z alobalu potřít připravenou baštou př ( dvě lžíce kečup , 3 lžíce sojová omáčka , 1 lžíce hořčice , 1 lžíce medu , necháte spolu v kastrůlku mírně povařit aby se pěkně spojilo , vychladnout a máte připraveno na potírání ) Dále pak rád u grilu používám černé pivo které taky můžete lehce přidat na potírání do marinády . U drůbeže si dejte pozor na to aby byla vždy dobře udělaná ale zároveň ne vysušená . U hovězího i vepřového masa se musíte vždy dohodnout se strávníky jak dalece chtějí masíčko připravit jakože nechat mírně růžové a nebo do hotova .

Nebojte se u grilování připoužít např anglickou slaninu kterou položíte na masíčko nebo ho do ní zabalíte , dále pak třeba klasický zauzený špek kterým můžete třeba kuřecí prsíčka prošpikovat , ano hrát se s tím dá na spousty způsobů . Pokud chcete grilovat zeleninu tu si nechávejte až nebude žár tak velký a udělejte si jí příjemně na zkus , grilovat se dá prakticky jakákoli zelenina a k masu bych dokonce i doporučoval , protože vám mnohem dřív slehne a ještě více si tak vychutnáte grilované masíčko .

Směs koření kterou prakticky používám na všechno a pořád , pouze s malými změnami protože jak se říká když něco funguje není třeba to měnit .( Bylinkové máslo viz vyjímečná nabídka , kouřová uzená sůl viz vyjímečná nabídka , česnek , pažitka , sůl mořská , pepř bílý , cibule sušená , petržel , oregáno , tymián , rozmarýn , paprika ) – je to nakombinováno tak aby to nepřehlušovalo masíčko a jen je kladen důraz na danou chuť kterou jsem si vybral jakože když gril paprika – je tam větší množství papriky , Gril česnek – je tam větší podíl česneku to je celá záhada , Dále pak soli minimum aby to zbytečně nevytáhlo šťávu z masa . Dále pak steaky prokápnu lehce kvalitním olejem – před grilováním je nechte cca 1 hodinku v pokojové teplotě (prostě je vyndejte z lednice . Bylinkové máslo a uzenou sůl vždy až na uplném konci když je steak prakticky hotový .

Co nedoporučuji ale zase 1000chutí 1000názorů , máchat maso v marinádách jakože takových – bere to masu šťávu (většinou marinády obsahují hodně soli ) a další je to že vám to naprosto přehlušuje chuť samotného masa .

Co ale zase patří např ke steakům jsou různé dipy a omáčky kterými můžete podtrhnout dokonalost ale s tima se tu nebudu rozepisovat , protože těch je tolik druhů a každý z vás si musí najít tu svojí která vám chutná a to je třeba vyzkoušet .

Dále pak nezapomeňte na Plzničku aby vám slehlo a přeji dobrou chuť .

Pokud by vás zajímalo cokoli podrobněji stačí napsat na email a je tu ještě jedna možnost a to samozřejmě po dohodě dosti do předu konzultovanou a ta je že si mě můžete objednat třeba na vaše první grilování , pokud se na to nebudete cítit ale třeba proto že když budete mít oslavu nechcete se o gril starat ale zároveň ho nechcete ošidit takže asi tak vasreznik.cz 777007329