Zajímá vás zákulisí tohoto oboru, jako je třeba dohledatelnost masa a určitá fakta kolem masa?

Dobrý den,

no co k tomuto tématu dodat a nevymýšlet si.

Bohužel, jelikož žijeme v České republice a tady funguje spousty věcí jinak než jinde ve světě, pojďme si nežít žádné ulhané představy. Mohl bych se tvářit jako ostatní a dělat že nevím o co jde, ale jelikož jsem si již za svojí kariéru zažil velice mnoho, hlavně kolem potravinářství, tak momentálně asi většinu bláhových lidí zklamu. Pokud jste žili v představě, že si někde přečtete etiketu a jste doma, tak na to urychleně zapomeňte a vraťte se na zem.

Verdikt zní velice tvrdě – ohledně masa a uzenin (tam jsem si naprosto jistý) žádná dohledatelnost prostě a jednoduše nefunguje a troufám si říct, že co budu živ, tak fungovat nebude. Tak to je vážení.

(Asi ještě poznamenám, pokud budou dohledatelnost a pravidla nastavena tak, jak doposud jsou.)

Bohužel tu převládá lidský faktor, kde stačí, aby na skladech, kde to lítá různými národnostmi, se prostě dotyčný jenom blbě vyspal a nebo vůbec nevěděl, o co jde. Nasází vám všude razítka a značky jakýsi jen vzpomenete.

Máte tady prakticky jedinou naději, že budete vědět, co vlastně konzumujete a ta je pořád stejná.

Jde tu o jedince, který se orientuje v oboru a následně si hlídá jakožto odborník co, a kde nakupuje a proto máte svého řezníka? Je to prakticky jediná možná možnost, jak se dozvědět co a odkud to vlastně je a je to zase na daném jedinci, který se vám o to stará aby vás nechtěl ošulit.

Mohl bych vám tu vypisovat pár indicií podle kterých byste se mohli orientovat, ale pro laika je to stejně tak složité, že to snad ani nemá cenu.

Pokud vás zajímá značení a nechcete se vložit do rukou takovéhoto odborníka a nebo žádného neznáte, tak to prostě berte tak, že něco jíte a víc se tím nezabývejte, protože to stejně nemá cenu. Tak to je vážení. Je až legrační, jak lidé nakupují v různých marketech a tam študují etikety. Pak se zamyslete, kolika rukama to prošlo a běžte se zeptat obsluhy, kolik tam je ofiko řezníků a víc asi neřešte a kupte si maso v akci, které se za danou cenu dle etikety nedá vůbec pořídit a prostě si k tomu udělejte omajdu a je to.

Nebo se mrkněte na věrohodnou reklamu od lidí kteří v daném podniku který reklamují nikdy nenakupovali a jste taky doma. Prostě a jednoduše pokud to shrneme, buďto si najděte konkrétního človíčka z oboru kterému můžete důvěřovat a nebo si s tím nedělejte těžkou hlavu.

Takže asi tak vážení a tím bych to ukončil.

Možná snad pokud budete chtít využít nějaké info, rád vám odpovím na emailu – karel@vasreznik.cz.

S pozdravem Klikorka Karel